De ultieme tips voor ski- en snowboardleraren!

Tips & tricks

Lesgeven

De ultieme tips voor ski- en snowboardleraren! 

Het eerste seizoen
De voorbereidingen in Nederland bijgewoond, je spullen ingepakt, de Anwärter opleiding in Oostenrijk volbracht en je bent klaar voor de start van je onvergeeflijke seizoen! En ondanks je helemaal klaar bent om te beginnen, komen er tijdens je eerste seizoen als snowboard- of skileraar nieuwe dingen op je pad, zul je dingen vergeten zijn of krijg je te maken met verrassingen. Daarom hebben wij aan onze leraren gevraagd naar hun ultieme tip om jou het beste voor te bereiden op de winter van je leven! We hebben het onderverdeeld in 10 snowboard- en skileraar tips.

1. Bagage
Sommige kiezen ervoor om de Anwärter opleiding in oktober of november te volgen zodat ze na de opleiding hun kleding thuis kunnen wassen. Kies je voor de december opleidingen en ga je direct door naar het skigebied, houd rekening met de bagage voorwaarden. Van te voren lijkt één tas van 20 kg te weinig voor een lange tijd, maar zoals de tips van leraren aangeven: neem niet teveel spullen mee! Je hebt genoeg aan thermokleding voor een week en veel truien heb je niet nodig. Je kan in het skilerarenhuis wassen. Met je tas goed inpakken of vacuumzakken kom je een heel eind en vaak komt de familie op bezoek die extra bagage mee kan nemen.

Tips:

 • Koop goede en lekker zittende skischoenen. Kies voor schoenen met een hogere stijfheid (flex). Na een paar maanden wordt de flex minder,

 • Zorg voor goede zonnebrandcrème. Voor vier maanden lang in de sneeuw is goed insmeren essentieel, daarnaast heb je ook UV-straling in de bergen zonder dat de zon schijnt. Plus een taak van de ski- en snowboardleraar is om de kinderen in je groepje ook goed in te smeren,

 • Investeer in een goede en leuke skibril. Deze heb je elke dag intensief aan. Een goggle is ook het enige waarin je je kan onderscheiden van anderen, aangezien je allemaal hetzelfde skipak draagt. Denk hierbij ook aan een gogglesok, om het glas te beschermen tegen krassen na het skiën/snowboarden,

 • Investeer in goede handschoenen en neem waar mogelijk een tweede paar mee. Als het heeft gesneeuwd en je handschoenen zijn nat, is het fijn om de volgende dag een droog paar aan te doen.


2. Onderkomen
Het onderkomen wordt geregeld door de skischool. Om je kamer meer sfeer te geven, neem kerstlichtjes mee, lichtjes die meegaan op batterij in plaats van elektriciteit. In Oostenrijk zijn vaak minder stopcontacten dan wij gewend zijn in Nederland, neem daarom een stekkerdoos mee of verlengsnoer. Plus denk aan keukenapparatuur, zoals een tostiapparaat of staafmixer en neem theedoeken mee.

3. Duits
De Anwärter opleiding is volledig in het Duits, daarnaast ga je werken in Oostenrijk waarbij de voertaal Duits is met zowel de skischool, de lokale bevolking en kan je lesgeven aan Duitstalige kinderen/volwassen. Zorg dat je goed Duits spreekt, daarmee maak je een goede indruk bij de skischool en het is ook veel relaxter, rustgevend voor jezelf! Het hoeft niet uitstekend te zijn of je hoeft de naamvallen niet te kennen, maar ken in ieder geval basis Duits. Om een taal goed te leren, moet je zoveel mogelijk Duits praten en luisteren. Probeer tijdens de opleiding met de Duitstalige kandidaten te praten en vraag aan je Ausbilder (opleider) of hij/zij het kan herhalen wanneer je iets niet begrijpt. Wellicht schaam je je om fouten te maken, maar door oefenen leer je het sneller dus ben niet bang!

4. Opleiding
De Ski Anwärter opleiding is een 11-daagse opleiding in Oostenrijk. Het zijn lange dagen en er komt veel informatie op je af, dit kan als intensief worden ervaren. Zorg er daarom voor dat je goed uitgerust vertrekt en er helemaal klaar voor bent. Met de goede voorbereiding hoef je niet te stressen tijdens de opleiding. Luister goed naar de aanwijzingen van de Ausbilder (opleider) en neem deze serieus. Probeer niet te zenuwachtig te zijn voor de examens, velen halen het in één keer en mocht het tot een herkansing komen, maakt dat niet uit. Er zijn herkansingsmogelijkheden. Vergeet vooral niet om te genieten, het is voorbij voordat je er erg in hebt!

De eerste dag/week lesgeven na de opleiding kan misschien spannend aanvoelen, maar dat gaat heel snel weer over! Je hebt geleerd wat je moet doen tijdens de opleiding en je kunt het zeker, voor je het weet zit je er al helemaal in!

5. Skischool
De skischool is tijdens het seizoen je werkgever, je wilt daarom een goede, professionele indruk maken bij je nieuwe baas, je chef en je collega’s. Oostenrijkers werken anders dan de Nederlanders en kunnen in het begin wat “stug” overkomen. Tips van onze leraren is om je als eerste aan iedereen voor te stellen, niet alleen aan je baas, maar ook alle collega’s en het personeel in de verhuur en/of shop van de skischool. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden tijdens het werken, dus win vooral informatie in bij de ervaren collega’s.

Verschillende skischool eigenaren kijken naar je kunnen en wie je bent als persoon en delen op deze manier het werk in. Werk daarom hard, met enthousiasme en stel je open en beschikbaar op. Laat jezelf zien om op deze manier meer werk te krijgen of verschillende groepen.

Daarnaast klinkt het logisch maar heel belangrijk: kom op tijd. Als je op een bepaalde tijd moet verzamelen, zorg je dat je klaarstaat in je skilerarenpak, je skischoenen aan hebt, je ski’s bij de hand hebt en toon initiatief bij het op- en afbouwen. En als je van skipak wisselt tijdens je vrije tijd en de dag erna weer les gaat geven: denk aan je skipas!

6. Skigebied
Wellicht ga je naar een skigebied waar je al jaren met je familie komt, of ga je juist naar een voor jou nieuw skigebied. Toeristen zien jou als deskundige en vragen regelmatig waar de supermarkt is, welke piste of lift ze moeten nemen om bij een bepaald punt te komen, hoelaat de skibus gaat en noem maar op. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk informatie inwint van het gebied voordat je begint. Ook is het handig om wellicht al een paar dagen voordat je begint met werken het gebied te verkennen. Neem ook een pisteplan mee, ook als je gebied al goed kent, hierop staat ook het nummer van de Bergbahnen in geval van nood.

7. Skileraren trainingen
Bij verschillende skischolen wordt er regelmatig getraind om de ski- en snowboardleraren op het gewenste niveau te brengen, voor te bereiden op de skishow of bijvoorbeeld nieuwe handvatten te geven voor het lesgeven. Onze leraren geven vooral de tip om met alles mee te doen! De trainingen zijn gaaf en je leert zoveel bij. Probeer ook zelf veel te trainen en vragen te stellen om nog beter te worden. Vraag aan ervaren leraren of ze in de namiddag, na de lessen, nog willen skiën.

8. Vrije tijd
Een werkweek van een ski- of snowboardleraar loopt doorgaans van zondag t/m vrijdag, de zaterdag is vaak de vrije dag. Leraren van afgelopen jaren raden aan om tijdens je vrije dagen ook lekker te gaan skiën, om zo je techniek te verbeteren of ga naar een ander skigebied in de buurt. Vaak vallen onder de skipas meerdere gebieden en zie je tijdens de les niet het hele gebied. Nog een tip om je poederski’s mee te nemen en lekker te genieten van de ongerepte sneeuw (met de juiste voorbereiding, kennis en apparatuur).

9. Skiles
Skiles geven! Aangekomen bij de skischool begint het dan echt. Je gaat de komende maanden kinderen en volwassenen het skiën aanleren. Probeer je niet te druk te maken, het komt allemaal goed. Daarnaast vindt bijna iedereen de eerste dagen spannend, dus je bent niet de enige en er is altijd wel iemand die je wilt helpen. Let goed op hoe de ervaren leraren het doen of vraag naar hun ideeën en kennis, daar heb je de rest van het seizoen profijt van. Het is een one-of-a-kind ervaring die je je hele leven lang bij je houdt!

Tips:

 • Leer de voornamen zo snel mogelijk uit je hoofd. Het maakt een goede indruk bij de volwassenen gasten en de ouders als je de kinderen de volgende ochtend bij de naam kan begroeten,

 • Vergeet niet te tellen! Tel je kinderen / volwassen continue. Het laatste wat je wilt is iemand uit je groepje verliezen,

 • Zorg dat je alle Kurskarte hebt (bewijs dat ze deelnemen aan de les), hier hoort het telefoonnummer van de ouders op te staan of vraag deze voordat de les begint,

 • Neem zelf gummibären mee, hier maak je kinderen blij mee en als beloning, andere groepjes zullen je jaloers aankijken

 • Probeer niet te snel te gaan met de groepjes, een goede basis is veel belangrijker en overmoedigheid wil je niet,

 • Bouw je lessen op in de volgende volgorde: 1. Veiligheid, 2. Plezier, 3. Voortgang,

 • Zorg meteen dat de kinderen zelf leren vallen en opstaan,

 • Ben enthousiast, heb zelf ook veel lol en ben niet bang om gek (als een clown) te zijn, dit breng je over op je gasten

 • Kijk goed af bij je collega’s en vraag ze om tips en tricks. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden, maar zorg voor afwisseling, bijvoorbeeld een sneeuwballengevecht,

 • Maak een groepsapp aan met de ouders om foto’s van de kinderen te sturen: helpt goed met de fooi!

 • Zorg voor een fantastische sfeer! Het is hun vakantie, dankzij jou ervaren de vakantiegangers een onvergetelijke tijd. Als kinderen het leuk en gezellig in jouw groepje hebben, dan hebben ouders het ook leuk.


10. Genieten
Een tip die alle leraren geven: Genieten!!! Geniet actief van elke dag, kijk af en toe om je heen en besef dat de bergen je kantoor zijn, voordat je het weet is het seizoen voorbij. Maak vooral heel veel plezier en relax!

Heb je twijfels? Niet twijfelen en gewoon doen! Het is een fantastische ervaring van begin tot eind. Zowel het lesgeven als het leven als skileraar! Je gaat je beste winter ooit tegemoet! ?

Wil je ook ski- en/of snowboardleraar worden?
Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie; info@snowlife.nl / 073-8795796

Misschien ook wel interessant...

Verbeteren van je skitechniek met Snowplaza!
Chevron right

Tips & tricks

Lesgeven

Als je begint aan de Anwärter opleiding tot skileraar begin je weer helema...

Check Chevron right
Welke periode kan ik aan de slag als skileraar?
Chevron right

FAQ

Sommige kiezen ervoor om een tussenjaar te nemen en het hele seizoen les te...

Check Chevron right
Verliefd geworden op het dorpje Grossarl
Chevron right

Blog

Skigebieden

Skilerares Merel heeft een seizoen in het Oostenrijks dorpje Grossarl gewer...

Check Chevron right
Met welke leeftijd kan ik deelnemen aan de skilerarenopleiding?
Chevron right

FAQ

Voor velen is dit vanaf jongs af aan al een droom, het dragen van een skile...

Check Chevron right

Waar kun je werken?

Ben jij er klaar voor? Wij wel!

Wil je nog
iets van
ons weten?

Wij zijn er voor je om je te helpen met jouw specifieke vragen! Stuur ons dan een berichtje.

Je kan ook nog kijken bij de meest gestelde vragen (FAQ) op de pagina News & Tips.