In de krant: Die knappe skileraar? Grote kans dat die via Brabant komt

Blog

Lesgeven

In de krant: Die knappe skileraar? Grote kans dat die via Brabant komt 

Nederlandse skileraren veroveren de Oostenrijkse pistes
Nederlandse kinderen op wintersport willen graag een Nederlandse skileraar, zodat ze geen taal barrière ervaren, samen spelletjes kunnen spelen en het is minder eng. De vraag naar Nederlandse skileraren vanuit Oostenrijkse skischolen is hierdoor ook steeds groter geworden. Begin maart kwam niemand minder dan Het Brabants Dagblad een kijkje nemen. Een droombaan in het mooie Oostenrijk!

WESTENDORF/ROSMALEN – Nederlandse skileraren veroveren de Oostenrijkse pistes. En dikke kans dat je bij het après-skiën een Brabantse barman of -vrouw treft. Dit komt voor een groot deel door bedrijven uit Schijndel en Rosmalen. ,,Biertjuhhh!”

Iedereen kent ze wel, de verhalen over ‘die knappe skileraar in Oostenrijk’. Dikke kans dat die knappe skileraar of skilerares in de Oostenrijkse Alpen nu uit Nederland komt. Of dat zelfs degene achter de tap in de après-skibar een Brabander is. De bedrijven werkeninoostenrijk.nl uit Schijndel en Snowlife uit Rosmalen zijn hier voor een groot deel verantwoordelijk voor. ,,Via onze organisatie werken nu bijna negenhonderd Nederlanders in Oostenrijk”, zegt Toon Wouters (42) uit Schijndel vanuit Westendorf in Tirol, waar hij zijn tweede ‘thuis’ heeft. ,,Het zijn zo’n zeshonderd skileraren. De overige banen zijn in de horeca en in sport- en skishops.”

Begonnen als zanger
Wouters werkt zelf al zeventien jaar in Oostenrijk. De zoon van de bekende voormalige horecabaas Peer Wouters begon er als discjockey en zanger van feestnummers in après-skihutten en startte twaalf jaar terug met het aantrekken en begeleiden van Nederlandse werknemers in Oostenrijk. ,,Wat begon als een geintje, is behoorlijk gegroeid”, zegt Wouters. Werkeninoostenrijk.nl is al meerdere jaren marktleider in Tirol en Salzburg als het gaat om banen in de horeca of op de piste.

Ik besloot mijn passie te volgen’
Wouters werkt in Oostenrijk nauw samen met Yuri Bartels (33) en Monique van Bakel (34) van Snowlife uit Rosmalen, dat dit jaar zo’n vijfhonderd skileraren opleidt voor de pistes in Oostenrijk. ,,Monique en ik leerden elkaar twaalf jaar terug kennen in Oostenrijk”, zegt Yuri Bartels. ,,Monique was voor het tweede jaar skileraar daar en ik voor de eerste keer. Ik wist niet goed wat voor studie of werk ik wilde gaan doen. En was van kleins af aan al enorm gek op skiën. Daarom besloot ik mijn passie te volgen en vertrok ik naar Oostenrijk.”

Hoe zorg je dat je goed verzekerd bent?
Bartels en Van Bakel ondervonden allebei dezelfde obstakels in de sneeuw. Monique van Bakel: ,,Hoe vind je een goede opleiding? Hoe zorg je dat je goed verzekerd bent? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit bracht ons op het idee om dit bedrijf op te richten.”

In april bestaat het Rosmalense bedrijf tien jaar. ,,Dat gaan we vieren met een reünie met alle skileraren die we hebben opgeleid”, zegt Bartels. ,,Dat zijn er zo’n 2000.” Ter illustratie van het grote aantal Nederlandse skileraren in Oostenrijk: ,,Op de skischool waar ik werkte, had je negentig skileraren. Zeker twee op de drie waren Nederlanders.”

‘Oostenrijkse jongeren trekken naar de steden’
Bartels weet als geen ander hoe dat kan: ,,Oostenrijkse jongeren trekken steeds meer naar de steden om aan het werk te gaan. De seizoensbanen in de bergen vinden ze niet aantrekkelijk meer. En vroeger had je ook veel boerenzonen die in de winter skiles gaven, maar je hebt steeds minder boeren.”

Toch blijft het vreemd, een opleidingsbedrijf voor skileraren in Rosmalen. ,,Hier zit alleen ons kantoor”, antwoordt Van Bakel. ,,Overal in het land houden we informatieavonden. En de eerste lesdag is in de overdekte skihal Snowworld in Zoetermeer. Vervolgens wacht een opleiding van elf dagen in Oostenrijk.” De opleiding tot skileraar – enige ski-ervaring is vereist – kost minimaal 1795 euro.

Niet alleen tieners en twintigers
En wie denkt dat het alleen om tieners en twintigers gaat, heeft het mis. ,,Het zijn wel vaak jongeren die een tussenjaar nemen”, zegt Bartels. ,,Maar je hebt ook steeds meer mensen die voor een carrièrebreak kiezen. Dan heb je het over dertigers en veertigers, zelfs vijftigers. Laatst hadden we zelfs een stel van boven de 60 dat koos voor de Oostenrijkse pistes.”

De verdiensten voor skiles geven en horeca lopen sterk uiteen blijkt uit het verhaal van Toon Wouters: ,,In de horeca verdien je minimaal 1600 euro netto in de maand, dat is het Oostenrijkse minimumloon. Maar daar moet je wel 48 uur voor werken, zes dagen in de week. Hierbij komt dat je kosten en inwoning gratis krijgt. Als skileraar moet je rekenen op een kleine 1000 euro netto, maar dan werk je ook veel minder uren: 24 uur per week. Maar dan ben je dus wel de hele dag buiten.”

Addertje onder de sneeuw?
Zit er dan echt geen addertje onder de sneeuw? ,,Het kan een nadeel zijn dat je maar zo’n vier maanden werk hebt in het winterseizoen”, is Wouters eerlijk. ,,Maar we zijn nu ook baantjes aan het regelen in de zomer, zowel in Oostenrijk als in Nederland.” Toon Wouters is nu zo druk met werkeninoostenrijk.nl dat hij haast geen tijd meer heeft om zelf te zingen of achter de draaitafel te staan. ,,En eerlijk is eerlijk, ik krijg ook de leeftijd dat ik niet meer de jofele jongen hoef uit te hangen.”

Misschien ook wel interessant...

Verbeteren van je skitechniek met Snowplaza!
Chevron right

Tips & tricks

Lesgeven

Als je begint aan de Anwärter opleiding tot skileraar begin je weer helema...

Check Chevron right
Welke periode kan ik aan de slag als skileraar?
Chevron right

FAQ

Sommige kiezen ervoor om een tussenjaar te nemen en het hele seizoen les te...

Check Chevron right
Verliefd geworden op het dorpje Grossarl
Chevron right

Blog

Skigebieden

Skilerares Merel heeft een seizoen in het Oostenrijks dorpje Grossarl gewer...

Check Chevron right
Met welke leeftijd kan ik deelnemen aan de skilerarenopleiding?
Chevron right

FAQ

Voor velen is dit vanaf jongs af aan al een droom, het dragen van een skile...

Check Chevron right

Waar kun je werken?

Ben jij er klaar voor? Wij wel!

Wil je nog
iets van
ons weten?

Wij zijn er voor je om je te helpen met jouw specifieke vragen! Stuur ons dan een berichtje.

Je kan ook nog kijken bij de meest gestelde vragen (FAQ) op de pagina News & Tips.