Het heiligdom van een skileraar: Het Skilerarenpak!

Tips & tricks

Lesgeven

Het heiligdom van een skileraar: Het Skilerarenpak! 

Iedere skileraar is er trots op: Het skilerarenpak. Of hij nou paars, blauw, geel of natuurlijk rood is. Het blijft een goed gevoel om rond te paraderen in zo’n pak. Maar wat komt er nou allemaal op je af als je zo’n pak aan hebt?

Het visitekaartje van de skischool
Het is eigenlijk heel simpel, jij bent als skileraar de grootste reclame voor jouw skischool. Zowel op als naast de piste, er komen allerlei vragen op je af van toeristen over het gebied of over het dorp. Het is daarom ook zaak dat je snel wat te weten komt over het gebied, dus waar een lift is, welke pistes goed zijn voor beginners, waar op de berg kan je lekker eten. Maar ook: waar vertrekt de skibus naar een dorp verderop of waar het makkelijkst een auto geparkeerd kan worden. Het is fijn als je zo’n vraag krijgt dat je daar makkelijk en duidelijk antwoord op kan geven.

Op de piste
Daarnaast moet je op de piste ook wel laten zien dat je een beetje kan skiën. Het is dus niet de bedoeling dat, als je vrij skiet in je pak, je als een gek zonder techniek naar beneden gaat. Let op wat je doet en als je mensen ziet liggen na een val, stop altijd even om te kijken of alles oké is en vraag of je ergens mee kan helpen.

Doe dit sowieso altijd, ook tijdens je lessen. Als je iemand ziet liggen, bied altijd je hulp aan. Dit is een taak van een skileraar dus let hier goed op. Dit geldt het hetzelfde voor als je iemand ziet vallen in een groepje van een collega, ook al is het van een andere skischool. Door elkaar te helpen wordt het werk alleen maar makkelijker en leuker.

Het is ook belangrijk dat je altijd iedereen vriendelijk te woord staat. Ook al vind je het heerlijk dat je even zonder je kinderen in de lift kan. Als er dan een toerist naast je zit die wat vraagt, is het belangrijk om vriendelijk te reageren en het gesprek aan te gaan. Dat is goede reclame voor de skischool en je kan er (vaak) mensen mee helpen.

Na het skiën
Let ’s avonds op wat je doet. Helemaal na een aantal biertjes. In veel gebieden en skischolen moet je je skileraren pak ook uit na een bepaalde tijd. Houd je hier ook aan, hier kunnen zelfs boetes op staan. Dat is toch zonde van je drinkgeld. Daarnaast is het voor ouders niet heel fijn als ze de skileraar waaraan ze de volgende morgen hun kind mee geven, rond middernacht nog over straat zien zwalken. Als je je pak niet aan hebt, herkennen ze je veel minder snel en kan je dus lekker losgaan! Het is natuurlijk wel heel leuk om, als je volwassenen in je groep hebt, na de les nog even een drankje te doen. Vaak zijn deze ook nog eens gratis, winnen!

Was je pak ook een keer. Bij sommige skischolen wordt dit centraal gedaan. Mocht dit niet het geval zijn kan het geen kwaad om je pak een keer te wassen. Doe dit wel altijd in overleg met de skischool en op de juiste manier. Met name de broek heeft tijdens zo’n seizoen aardig wat te voorduren, kinderen die er per ongeluk hun schnitzel of friet met ketchup op laten vallen. Je collega die zijn of haar drankje ‘per ongeluk’ omstoot. Al met al na een paar weken is de kleur bruin in plaats van de originele kleur.

Groet het Personeel
Ten slotte, groet altijd het liftpersoneel! Dit is ten eerste heel leuk en gezellig. Daarnaast is het super fijn als het liftpersoneel je helpt met je kindjes in de lift zetten. Doe hetzelfde in de restaurants waar je eet met je groepjes. Aardig zijn tegen het personeel in de gebieden geeft veel voordelen en daarnaast zijn het vaak hele leuke mensen!

In het kort!
1. Bereid je voor op vragen over het gebied en het dorp
2. Ski netjes en verzorgd
3. Help iedereen op de piste
4. Help je collega’s (Ook van andere skischolen)
5. Wees vriendelijk tegen toeristen
6. Houd je aan het pakverbod na een bepaalde tijd
7. Gedraag je tot in de late uurtjes
8. Was je pak een keer
9. Groet het liftpersoneel, personeel in de hutten en iedereen die het gebied draaiende houdt

Misschien ook wel interessant...

Spreek ik de taal voldoende ná Duitse les?
Chevron right

FAQ

Een vraag die we regelmatig krijgen gaat over de Duitse taal. Je moet een g...

Check Chevron right
Van je ski-leerlingen moet je het hebben
Chevron right

Blog

Lesgeven

Tijdens je seizoen als skileraar geef je skiles aan veel verschillende kind...

Check Chevron right
Interview met deelnemer Wim, 73 jaar!
Chevron right

Interviews

Wim, 73 jaar, deed mee aan de Anwärter opleiding tijdens de meivakantie. H...

Check Chevron right
Hoe werkt ons aanmeldproces?
Chevron right

FAQ

Van aanmelden tot een skischool regelen, hoe helpen wij jou hierbij? Je ka...

Check Chevron right

Waar kun je werken?

Ben jij er klaar voor? Wij wel!

Wil je nog
iets van
ons weten?

Wij zijn er voor je om je te helpen met jouw specifieke vragen! Stuur ons dan een berichtje.

Je kan ook nog kijken bij de meest gestelde vragen (FAQ) op de pagina News & Tips.