Het verschil tussen privéles en groepsles geven

Blog

Lesgeven

Het verschil tussen privéles en groepsles geven 

Ja, je gaat eindelijk je droom achterna om skileraar te worden! Na je aanmelding bij Snowlife heb je de keuze tussen heel veel verschillende skigebieden en skischolen om les te gaan geven. Naast dat je voor bijvoorbeeld een grote of kleinere skischool kan kiezen, kun je ook kiezen voor een privéskischool. Skilessen zijn er namelijk in alle soorten en maten! Bijna alle skischolen bieden zowel privélessen als groepslessen aan, voor zowel volwassenen als kinderen, beginners en gevorderden. Tijdens mijn seizoen als skilerares in Gerlos heb ik verschillende groeps- en privélessen mogen geven en heb ik vanuit de skilerarenkant mogen ervaren wat de verschillen zijn. Want die zijn er zeker!

Privéles
Tijdens een privéles geef je als skileraar les aan één persoon (of aan bijvoorbeeld een familie als er een privéles wordt geboekt voor meerdere personen). Bij een individuele privéles is de les een stuk intensiever, je geeft namelijk de volledige aandacht aan één persoon. De skileraar kan zich volledig op de gast en zijn of haar ski-techniek focussen. De les wordt op de wensen en behoeften van de gast aangepast. Deze wensen kunnen heel uiteenlopend zijn en op specifieke onderdelen gericht zijn. Tijdens de privéles kan de gast in zijn/haar eigen tempo aan de ski-skills werken. Dit is tijdens een groepsles of privéles met meerdere personen lastiger. In een groep moet de skileraar namelijk het niveau aanpassen aan de minste skiër van de groep.

Zelf heb ik weleens een privéles moeten geven aan een groep collega’s die graag samen op les wilde. Hartstikke gezellig! Maar als het ene groepslid eigenlijk nog op de oefenweide moet blijven terwijl een ander eigenlijk al naar de blauwe of zelfs rode piste zou kunnen, is het voor een skileraar lastig om de les voor de wat gevorderde skiër interessant te maken.

Een privéles kan voor één uur, twee uur, een hele dag of zelfs meerdere dagen geboekt worden. Er is veel diversiteit. Je kunt als skileraar in een korte tijd veel zien in een gebied. Daarnaast heb je vaak elke dag van de week andere gasten met andere niveaus in je les, dus leer je veel verschillende technieken aan.

Groepsles
Groepslessen zijn altijd op vaste lestijden en beginnen/eindigen vaak op een vaste verzamelplaats. De week van een groepsles ziet er doorgaans uit van zondag t/m vrijdag. Het voordeel van groepslessen is dat je vaak een hele week (of meerdere dagen) bezig bent met een vaste groep. De les wordt goed op het basisniveau van de groep afgesteld, bijvoorbeeld met groen (1e keer op ski’s), blauw (beginner), rood (licht gevorderd) en zwart (gevorderd). Groepslessen hebben vaak een logisch opgebouwde progressie. De stappen die je tijdens de ski opleiding hebt geleerd kun je keer op keer toepassen. Daarbij kunnen de groepsleden ook van én met elkaar leren.

Ondanks dat groepslessen altijd op niveau afgestemd worden zal er altijd wat niveauverschil binnen de groep zijn, of naarmate de lessen vorderen ontstaan. Ondanks dat de skileraar het niveau altijd zal aanpassen aan de minst-goede of minst-zekere skiër van het gezelschap zal hij wel proberen zijn aandacht zo eerlijk mogelijk te verdelen. Hierdoor heb je als skileraar veel diversiteit in de groep.

In de groepsles ben je meerdere dagen samen met je groep en bouw je een band op. Het is tevens super leuk om te zien hoe de groep progressie maakt in een week. En sluit je bij kinderen de week op een leuke manier af met een race.

Als skileraar is het onze taak én ons doel om iedereen beter te leren skiën! Tijdens mijn seizoen heb ik in zowel groeps- als privélessen ontzettend leuk les kunnen geven en veel geleerd!

Liefs,
Skilerares Bo

Misschien ook wel interessant...

Gevraagde skills voor een skileraar
Chevron right

FAQ

Skischolen hebben graag een mix van leraren in hun team. Qua leeftijd, gesl...

Check Chevron right
Nieuwe vacature: teammember!!
Chevron right

Nieuws

Algemeen nieuws

Maar liefst 900 instructeurs gingen afgelopen jaar met ons mee naar Oostenr...

Check Chevron right
Lesgeven in Fügen
Chevron right

Blog

Skigebieden

Guten Morgen Sonnenschein! Dat zijn de eerste woorden die mijn twee kamerge...

Check Chevron right
Tips & tricks voor jouw eerste werkdag als skileraar
Chevron right

Blog

Reiservaringen

Om die eerste-dag-zenuwen weg te nemen en je volledig voor te bereiden op d...

Check Chevron right

Waar kun je werken?

Ben jij er klaar voor? Wij wel!

Wil je nog
iets van
ons weten?

Wij zijn er voor je om je te helpen met jouw specifieke vragen! Stuur ons dan een berichtje.

Je kan ook nog kijken bij de meest gestelde vragen (FAQ) op de pagina News & Tips.