In de krant: Volop animo voor baan in de sneeuw

Nieuws

Algemeen nieuws

‘Ski-pabo’ in de lift 

ZOETERMEER - Onder het motto ‘de aanhouder wint’ reizen komende weken zo’n 750 vers opgeleide skileraren uit ons land richting de Oostenrijkse wintersportgebieden. Onder hen ook pechvogels die vorig jaar al naar gebieden zoals Tirol reisden maar vanwege coronamaatregelen binnen een week weer thuis zaten.

De Friese Wilma Wemer (19) gunde zichzelf na het behalen van haar diploma een tussenjaar met een winter in de sneeuw. Diep in november 2021 reisde ze met zeventig medecursisten naar Kaprun. Daar zou ze na een elfdaags lesprogramma van Snowlife uit Rosmalen examen doen als skilerares. De praktijk bleek echter weerbarstig: kort na aankomst kondigde de regering in Wenen een strenge lockdown af en kon het gezelschap terug de bus in. “Onderweg werd die nog stil gezet, waarbij de politie ons sommeerde ook in de touringcar mondkapjes te dragen”, zo haalt Wilma nare herinneringen op.

Illusie armer 

Een illusie armer stond de groep vier dagen na vertrek alweer in Nederland, waar op dat moment bitter weinig te beleven was vanwege coronamaatregelen. Wilma: “Een enorme domper in zo’n bewust geregeld tussenjaar.” Maar nieuwe ronde, nieuwe kansen voor de Friezin. “Eind december kon ik alsnog weg en heb ik toen tot eind april lesgegeven. Ik heb het ervan genomen en was zo’n beetje de laatste leraar die in het voorjaar van de piste ging”, zo lacht ze.

De vier maanden op de Alpenflanken smaakten naar meer: “We hebben als groep afgesproken dit jaar op herhaling te gaan, nu hopelijk zonder corona-onderbrekingen.”
De Friezin vertrekt volgende week naar Oostenrijk, waar ze eerst een groep nieuwe cursisten begeleidt. Daarna gaat ze zelf weer aan de slag als lerares. “Hopelijk opnieuw tot het voorjaar want er is tijd genoeg. Ja, inderdaad: ik heb er nog een tussenjaar aan vastgeplakt”, zo lacht Wilma.

Ze is allerminst de enige die na twee deprimerende covid-jaren het vertier verkiest boven een vervolgstudie of kantoorbaan. Directeur Yuri Bartels van opleider Snowlife ziet opvallend veel afgestudeerden van hbo’s en universiteiten tussen de huidige cursisten: “Velen snakken naar ontspanning in een andere omgeving. Bovendien is het geen verloren winter voor iemands cv: ze keren straks terug met meer levenswijsheid én een betere beheersing van de veelgevraagde Duitse taal.”

Zucht naar plezier 

De Brabantse ‘ski-pabo- leverde nog nooit zo veel Nederlandse leraren aan Oostenrijk als in de komende maanden. Bartels “Voorafgaand aan corona hadden we jaarlijks zo’n 500 aanmeldingen, nu is dat 50 procent meer, ook daaruit blijkt de zucht naar wat plezier en ontspanning.”

In totaal rijden tien bussen vol Nederlanders voor het examen naar Oostenrijk, waarna ze uitwaaieren over de wintersportgebieden. “De meesten zijn tussen de 20 en 30 jaar oud, maar we hebben toch ook weer enkele 50-plussers”, aldus Bartels. Onze landgenoten zijn populair bij de skischolen: “Ze zijn in de regel vlot in de omgang en spreken hun talen goed”, aldus compagnon Monique van Bakel.

Kerstvakantie 

Dat geldt ook voor de tweeling Maud en Lotte van der Geer uit Nieuwegein. De 19-jarige zussen moesten vorig jaar na één cursusdag alweer huiswaarts keren nadat in hun groep een coronageval was vastgesteld. De studentes geneeskunde zijn vast van plan om tijdens de komende kerst- en voorjaarsvakantie alsnog als leraar op de lange latten te staan. Ze hebben de verplichte cursus afgelopen zomer afgerond op een gletsjer en verheugen zich er enorm op om voor klasjes te staan.

Maud: “We gaan aan de slag rond Wagrain, waar we van kleins af aan met onze ouders komen. We rijden volgende maand met ze mee, maar gaan na aankomst in het lerarenhotel slapen.” Zo kan een jarenlang vertrouwede sneeuwhelling zich voor ouders plotseling tot glad ijs ontpoppen.


Lees hier het artikel in de Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/nieuws/699001318/ski-pabo-in-de-lift-volop-animo-voor-baan-in-de-sneeuwWil je ook skileraar/skilerares worden?

Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie; info@snowlife.nl / 073-8795796.

Misschien ook wel interessant...

Waarom skiles geven zo leuk is!
Chevron right

Blog

Lesgeven

Vanaf jongs af aan was het al mijn ultieme droom: skiles geven. In deze blo...

Check Chevron right
Zo pak je in voor een seizoen skiles geven!
Chevron right

Tips & tricks

Lesgeven

Ga jij deze winter les geven in Oostenrijk? Dan staat je een geweldig avont...

Check Chevron right
Tips voor de Anwärteropleiding en je eerste werkdag
Chevron right

Tips & tricks

Opleiding

De Anwärter, voor mij is het onderhand al een jaar geleden, maar ik weet n...

Check Chevron right
Nieuw! Pistepraat de skilerarenpodcast
Chevron right

Nieuws

Algemeen nieuws

Over het leven als skileraar en alle mooie avonturen, vriendschappen en ver...

Check Chevron right

Waar kun je werken?

Ben jij er klaar voor? Wij wel!

Wil je nog
iets van
ons weten?

Wij zijn er voor je om je te helpen met jouw specifieke vragen! Stuur ons dan een berichtje.

Je kan ook nog kijken bij de meest gestelde vragen (FAQ) op de pagina News & Tips.