Skilerarentraining

Blog

Lesgeven

Skilerarentraining 

Ja, skilerarentraining! Skiles voor skileraren. Voor de één is het misschien een onbekend iets, terwijl het voor de ander een wekelijks terugkomend fenomeen is bij de skischool. Terwijl je zo’n 6 dagen per week skiles geeft aan beginners, (licht)gevorderde en zelfs misschien wel vergevorderde skiërs, is het juist ook interessant om zelf weer eens les te krijgen. Even terug naar de basis, je houding verbeteren, wat tips & tricks of zelfs buiten je comfortzone stappen en nieuwe dingen uitproberen! Je bent immers nooit te oud om te leren!

Schulefahren
In de skischool waar ikzelf gewerkt heb afgelopen winter (Michi’s schischule in Gerlos) hadden we verschillende trainingen. Verplicht schulefahren, vrijwillig schulefahren en de skishowtraining. Iedere maandag hadden we het verplichte ‘schulefahren’ wat voor alle stamleraren verplicht was! Of je nu net je Anwärter diploma hebt gehaald of al jaren lesgeeft met je Landes 2 op zak, training is training! En zo verzamelde zich iedere maandag na de lesdag zo’n 60 leraren voor de skilerarentraining. Alle leraren werden verdeeld in verschillende groepen; eerstejaars leraren met Anwärter, ouderejaars met Anwärter en leraren die al meerdere diploma’s hebben.

De eerste trainingen
De eerste trainingen begonnen na de drukte van de kerstvakantie (in de drukke hoogseizoensweken was er namelijk geen training) en bevatte voornamelijk de opleidings-elementen van de Anwärter; een goede houding (Alpines Fahrverhalten), pflug steuern, korte bochten en lange bochten parallel. Ondanks dat alle skileraren (minimaal) een Anwärter-diploma hebben en deze onderdelen allemaal beheersen, is het toch goed om dit aan het begin van het seizoen weer even te herhalen, op te frissen en eventueel bij te schaven. Voor de skischool is het ook een goed moment om te kijken wat iedereens persoonlijke ski-niveau is en welk lesgeefniveau goed bij iedereen past. Naarmate het seizoen vorderde verdwenen de ‘schoolse’ technieken naar de achtergrond en kwam het wat meer sportieve skiën aan bod. De blauwe pistes werden ingeruild voor rode en zwarte pistes en het tempo werd flink opgevoerd.

Vrijwillig schulefahren
Op vrijdagochtend stond bij onze skischool het vrijwillige schulefahren op het programma. Leraren die vrij hadden of stand-by waren konden tijdens deze trainingen hun ski-techniek nog wat bijschaven en verbeteren. Het leuke aan de skilerarentrainingen vond ik dat je met eigen inbreng kon komen, vragen kon stellen en meer persoonlijke feedback kreeg. Ook kwamen de minder ‘standaard’ technieken aan bod en werd er geoefend op bijvoorbeeld achteruit skiën, carven en het maken van 180’s/360’s (springend). In deze skilerarentrainingen was het wat meer ongedwongen en werd je vaak nét wat meer uitgedaagd om uit je comfortzone te stappen. Uitgedaagd om moeilijkere dingen te doen, want als je tijdens het skiën viel in je skilerarenpak moest je namelijk een rondje trakteren ;).

Skishowtraining
Zondag staat in Gerlos in het teken van dé ZillertalArena skishow. Een waar spektakel met verschillende ski- en snowboarddemo’s, schansspringers, een vuurshow, vlaggenparade en een spetterende vuurwerkshow aan het eind. Hartstikke gaaf om te zien en ook heel leuk om aan mee te doen. Maar ook daar moet natuurlijk voor geoefend worden! Alle skishow deelnemers verzamelde zondags om 5 uur op de oefenweide waar de skishow zelf ook plaatsvond. Er werd de eerste weken van het seizoen flink geoefend tijdens de skilerarentraining. Na een paar keer skishowtraining én de wekelijkse echte uitvoering zat het er wel in en werden de trainingen de rest van het seizoen overgeslagen.

Extra oefenen en trainen
Zoals ik aan het begin al zei; je bent nooit te oud om te leren! Heb je ergens vragen over, ergens moeite mee of zijn er bepaalde dingen die je graag beter zou willen kunnen? Oefen! Vraag aan een leraar met meerdere diploma’s of hij/zij jou een keer wil helpen, vraag tips en oefeningen of ga gewoon eens met zo iemand een paar uurtjes op pad! Zo zul je zien dat je in een paar dagen écht al stappen kunt maken! Vaak vinden zij het ook erg leuk om jou te helpen en tips te geven; het zijn ten slotte skileraren! Zo heb ik afgelopen seizoen snowboardles gehad van een collega en ben ik tijdens mijn standby dienst met een van de bereitsleiters een middagje gaan skiën op één ski! Ook ben ik dit seizoen met twee ervaren ski-leraren voor het eerst gaan ‘freeriden’ en heb ik wat rondjes off-piste geskied in de poedersneeuw! Zo zie je maar weer; ook als skileraar kan je tijdens het seizoen heel veel leren.

Liefs,
Skilerares Bo

Misschien ook wel interessant...

Gevraagde skills voor een skileraar
Chevron right

FAQ

Skischolen hebben graag een mix van leraren in hun team. Qua leeftijd, gesl...

Check Chevron right
Nieuwe vacature: teammember!!
Chevron right

Nieuws

Algemeen nieuws

Maar liefst 900 instructeurs gingen afgelopen jaar met ons mee naar Oostenr...

Check Chevron right
Lesgeven in Fügen
Chevron right

Blog

Skigebieden

Guten Morgen Sonnenschein! Dat zijn de eerste woorden die mijn twee kamerge...

Check Chevron right
Tips & tricks voor jouw eerste werkdag als skileraar
Chevron right

Blog

Reiservaringen

Om die eerste-dag-zenuwen weg te nemen en je volledig voor te bereiden op d...

Check Chevron right

Waar kun je werken?

Ben jij er klaar voor? Wij wel!

Wil je nog
iets van
ons weten?

Wij zijn er voor je om je te helpen met jouw specifieke vragen! Stuur ons dan een berichtje.

Je kan ook nog kijken bij de meest gestelde vragen (FAQ) op de pagina News & Tips.