Stappenplan: Hoe word ik skileraar en/of snowboardleraar?

Blog

Lesgeven

Stappenplan: Hoe word ik skileraar en/of snowboardleraar? 

Stap voor stap:
Van je hobby je werk maken: word ski- en/of snowboardleraar als je een passie hebt voor de bergen en de sneeuw. Het is een supergave en leerzame invulling van je tussenjaar of een ideale carrièreswitch als je werk zoekt wat je leuk vindt (je moet tenslotte nog tot minstens 67-jarige leeftijd werken!).

Een hobby uitoefenen waar je echt van geniet en in uitblinkt. De hele dag op je ski’s of board staan en genieten van de buitenlucht, waarbij je aan andere je passie overbrengt. Dit is een stappenplan dat je zal helpen om je droom te verwezenlijken om een skileraar en/of snowboardleraar te worden.

STAP 1: Bepaal of het beroep iets voor jou is
Skileraar of Snowboardleraar is een geweldig beroep. Je bevindt je de hele dag in de bergen met een witte omgeving en krijgt betaald om je sport te beoefenen. Het begint allemaal met de droom en de vrijheid die je voelt als je van de berg afkomt.

Word je bij deze woorden al gelukkig en denk je: ja dit wil ik? Dan ben je al goed op pad. Maar je moet natuurlijk kunnen skiën of boarden. Vertrouwd van de blauwe en rode pistes afkomen is een goed begin en vanuit daar kun je verder groeien. Kom bijvoorbeeld naar een van onze introdagen om advies te krijgen over je niveau.

Profiel ski/snowboardleraar*:
– Enthousiaste wintersporter met goede basistechniek;
– Sociale vaardig en communicatief;
– Basiskennis van de Duitse taal;
– 16 jaar of ouder (er is geen maximum leeftijd, de oudste Snowlife-leraar is 64 jaar!)

*Let op: voor snowboardleraren zijn seizoensvacatures gering en voor 2019-2020 al gevuld, werken in het hoogseizoen is nog mogelijk of kies voor de duaal opleiding voor meer mogelijkheden.

STAP 2: Kies je bestemming: Oostenrijk of Canada
Wanneer je hebt besloten om van je wintersport-hobby je werk te maken, is de volgende stap om een bestemming te kiezen qua land. Snowlife biedt opleidingen aan in zowel Oostenrijk als Canada, maar hoe deze opleidingen eruit zien en de landen zelf zijn verschillend.

1. Oostenrijk
Thuis voelen in Oostenrijk met de mooie Alpen, vele verschillende en veelzijdige gebieden en natuurlijk een gezellige Après-ski. Het is geschikt voor zowel beginners als gevorderde. Oostenrijk is al jarenlang het favoriete wintersportland van de Nederlanders en als je graag wilt werken in een bekend vakantiegebied dan is dat mogelijk.

Voor de opleiding in Oostenrijk volg je:

11-daagse Ski Anwärter
10-daagse Snowboard Anwärter
16-daagse ski+snowboard Anwärter: wanneer je beide sporten kunt beoefenen

2. Canada
Wintersport in Canada is een droom voor iedere fanatieke wintersporter. De mogelijkheden van freestyle skiën/boarden, off-piste, heli-skiën tot husky-trekking. Daarnaast is de omgeving prachtig, voelt de sneeuw anders aan dan in de Alpen en zijn de pistes ruim.

Voor de opleiding in Canada kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden:

 • 3-weken training: deze training wordt afgesloten met het Canadese examen CSIA of CASI Level 1;

 • 5-weken training: in 5 weken doorloop je hetzelfde programma als bij de 3-weken training, maar heb je meer tijd voor het trainen op de examenonderdelen;

 • 11-weken training: hier heb je meer tijd om jezelf te ontwikkelen met hulp van Canadese Snowpro’s. Plus kun je kiezen voor het trainen voor het Level 2 diploma of ontwikkelen in andere takken van de sport (freestyle training of skiles geven aan gehandicapten).


Is wintersport in de diepe poedersneeuw en prachtige omgeving jouw ultieme droom en spreek je liever Engels in plaats van Duits? Dan is Canada wat voor jou! Let wel op: om in Canada te werken heb je een working holiday visum nodig, lees hier meer over. Ga je alleen de opleiding doen dan kan dit op een toeristenvisum.

STAP 3: Maak je planning (keuze datum opleiding en keuze skigebied)
Wanneer komt jou het beste uit om een van de opleidingen te volgen en maak de keuze of je een heel seizoen les wilt geven of juist alleen in de schoolvakanties. Zo kun je in de zomer (op de gletsjer) een opleiding volgen zodat je volgend seizoen meteen kunt beginnen. Of kun je kiezen voor een van de twee opleiding in oktober of november. Bij deze opleidingen zijn de groepen wat kleiner en kun je na de opleiding nog even naar huis om uit te rusten, alles lekker te wassen, zodat je letterlijk en figuurlijk fris aan het seizoen begint.

Daarnaast hebben we keuze uit verschillende skigebieden om les te gaan geven. En hoe eerder je erbij bent, hoe meer keuze je hebt doordat elke skischool een aantal plaatsen ter beschikking heeft. Ga je graag naar: een bekend/nieuw gebied, groot/klein, veel Après-ski, andere mogelijkheden (funpark/activiteiten). Voor meer info over keuze skigebied zie onze blog FAQ; kan ik zelf een skigebied uitkiezen om in les te geven.

STAP 4: Volg onze voorbereidingstraining
De volgende stap is om je keuze van het pakket te kiezen. Op verschillende avonden organiseren we een inloopavond waarbij je kennis met ons kan maken, uitleg over het beroep & de opleiding krijgt en al je vragen kan stellen aan ons. Daarnaast organiseren we een aantal introdagen in Snowworld Zoetermeer, waar we naast de uitleg van het beroep & de opleiding, een Duitse opfrissingles hebben en een skitraining waarbij de examenonderdelen worden behandeld (zie alle data hier).

Ondanks dat je wellicht al goed wegkomt op de ski’s of board, komt menigeen er tijdens de introdag vaak achter dat het naar de begin-technieken gaan toch lastig is. Als je je slagingskansen wilt vergroten kun je deelnemen aan het extra trainingsweekend waarbij je onder begeleiding van ervaren skileraren je techniek verbetert en de examenonderdelen oefent.

Mocht je twijfelen over je Duits (‘skilerarenduits’ en de werkwoorden) of wil je je extra goed voorbereiden op de opleiding dan bieden we Duitse lessen aan, waarbij je twee avondlessen volgt en zelfstudiemodules ontvangt.

STAP 5: Doe de opleiding
Het is tijd voor de opleiding zelf!

De skilerarenopleiding bestaat uit praktijkonderdelen en theorielessen. De praktijkonderdelen is opgesplitst in verschillende onderdelen:

 • Pflug steuern (parallel skiën en in de bocht in pizzapunt)

 • Lange radien (lange bochten parallel)

 • Kurze radien (korte bochten)

 • Lehrauftritt (het lesgeven)

 • Theorielessen: het onderwijs & bewegingsleer, materiaalkunde, lawinekunde, EHBO, zekerheid, kinderonderwijs, beroepskunde en natuur & omgeving wat allemaal is samengevat in één multiple-choice toets.


Hoe je dag er precies uitgaat zien kun je hier lezen of bekijk de vlog van Merel.

Het doel van de opleiding is natuurlijk om je Anwärter te halen, daarom is het belangrijk dat je je focust tijdens de trainingen en ook met zelfstudie bezig bent. Naast het studeren is er ook tijd voor plezier, maar daarvan krijg je nog genoeg in het seizoen. Wij helpen je tijdens de opleiding met studeren. Met de juiste houding en inzet kom je heel ver!

STAP 6: Start met werken
Geslaagd! Je volgende reis naar Oostenrijk of Canada kan gaan beginnen. Nu is het tijd om je droom en passie te volgen en deze over te brengen aan anderen. Als eerste meld je je bij de skischool, waar je je skipas, pak en de sleutels van de kamer krijgt. De volgende ochtend word je wakker in de bergen, met een blauwe lucht en witte omgeving, en is het tijd om betaald te skiën en nieuwe mensen te ontmoeten.

STAP 7: Doe een vervolgopleiding
Mocht je het niet bij het eerste seizoen willen houden en wil je verder met dit fantastische beroep is het aan te raden om een vervolgopleiding te volgen. Waarbij je de kans krijgt om aan licht tot gevorderde groepen les te geven. Daarnaast krijg je trainingen op een nog hoger niveau om zelf nog beter te worden en natuurlijk meer ervaring. Meer hierover lees je hier.

Samengevat
Naast het halen van je schooldiploma’s is het natuurlijk ook belangrijk om levenservaringen op te doen en zo je CV te verbeteren. Met het beroep ski- of snowboardleraar leer je teamwork, leiderschap, communicatie, besluitvorming, budgetteren, gastvrijheid, talen en de vaardigheden van the real-world. Dus ga jij je droom achterna? Volg dan de volgende stappen:

 1. Bepaal of het beroep iets voor jou is

 2. Kies je bestemming: Oostenrijk of Canada

 3. Maak je planning

 4. Volg de voorbereidingstrainingen

 5. Doe de opleiding

 6. Start met werken

 7. Doe een vervolgopleiding


Aanmelden doe je hier. Mocht je meer vragen hebben neem dan contact met ons op. Je kan ons appen/bellen op 06-10070830 of mailen op info@snowlife.nl.

Misschien ook wel interessant...

In de krant: Volop animo voor baan in de sneeuw
Chevron right

Nieuws

Algemeen nieuws

ZOETERMEER – Onder het motto ‘de aanhouder wint’ reizen komende weken...

Check Chevron right
Gratis opleiding!!
Chevron right

Nieuws

Algemeen nieuws

Word jij de nieuwe ambassadeur van DAKA & SnowLife? Ben jij wintersportf...

Check Chevron right
Anwärter in juli: zon, skiën en zwemmen!
Chevron right

Blog

Reiservaringen

Skiën in de zomer? Dat bedenk je niet snel, maar met de anwärteropleiding...

Check Chevron right
St. Anton vs. Westendorf
Chevron right

Blog

Skigebieden

Het is ondertussen alweer een hele tijd geleden; de eerste keer skiles geve...

Check Chevron right

Waar kun je werken?

Ben jij er klaar voor? Wij wel!

Wil je nog
iets van
ons weten?

Wij zijn er voor je om je te helpen met jouw specifieke vragen! Stuur ons dan een berichtje.

Je kan ook nog kijken bij de meest gestelde vragen (FAQ) op de pagina News & Tips.