Tips voor de Anwärteropleiding en je eerste werkdag

Tips & tricks

Opleiding

6 tips om relaxed naar de Anwärter te gaan 

De Anwärter, voor mij is het onderhand al een jaar geleden, maar ik weet nog goed dat ik van tevoren heel erg gespannen was. Kan ik wel goed genoeg skiën? Is mijn Duits oké? Wat gebeurt er als ik het niet haal? Ik kwam er al snel achter dat ik niet de enige was die gespannen was dus daarom voor jullie een aantal tips zodat jullie relaxed naar de Anwärter toe kunnen!

  • De Anwärter is vermoeiend, je ontmoet allemaal nieuwe mensen, bent de hele dag aan het skiën en moet daarna ook nog naar de theorieles. Zorg er dus voor dat je uitgeslapen naar je anwärter toe gaat en probeer ook daar nog enigszins slaap te pakken. 

  • De taal is waarschijnlijk voor velen een punt waar ze onzeker over zijn. Het is belangrijk dat je Duits kan verstaan, je zal de hele week les krijgen van je Ausbilder en alles zal alleen maar in het Duits uitgelegd worden. Dus begin snel met duoLingo, ga Netflix films in het Duits kijken en neem de woordenlijst van snowlife door zodat je een uitgebreidere woordenschat krijgt. 

  • Tijdens je Lehrauftritt moet je natuurlijk ook Duits spreken. Mijn tip hiervoor is: gewoon doen. Als je het even niet meer weet, spreek dan gewoon Nederlands met een leuk Duits accent dan klinkt het al snel Duits. Ook is het handig om al voor je Lehrauftritt te laten merken dat je wel een beetje Duits kan praten. Ga dus af en toe met je ausbuilder in de lift en begin in het Duits over het weer, het gaat niet om de inhoud van het gesprek, maar je laat wel weten dat je initiatief toont en dit kan er net voor zorgen dat het kwartje voor jou de goede kant op valt. 

  • Voor de Lehrauftritt heeft het mij geholpen om iedere dag in steekwoorden op te schrijven wat we gedaan hadden en voorbeelden daarbij hoe de Ausbilder het uitlegde. Want deze oefeningen zijn precies de oefeningen die jij ook moet uitleggen bij je Lehrauftritt.  

  • Over het skiën moet je je niet te veel druk maken, samen met je Ausbilder start je weer helemaal vanaf het begin. Zo word je stap voor stap geleerd hoe je volgens de juiste manier moet skiën. Dus maakt het niet uit dat jij vorig jaar nog 100 km/h van de piste af gegaan bent. Iedereen begint weer bij nul en krijgt de juiste techniek aangeleerd om het praktijkgedeelte te halen. 

  • Dan heb je als laatste nog je theorie-examen. Iedere dag krijg je een presentatie over een bepaald onderwerp. Snowlife heeft in het handboek over ieder onderwerp oefenvragen staan. Maak al deze vragen een aantal keer en zorg dat je weet welk antwoord bij de vraag hoort, want dit zijn vrijwel dezelfde vragen als de vragen van het examen.


 

Tips voor jouw eerste werkdag 

Hopelijk heb je je Anwärter gehaald en dan begint het echte avontuur pas. Je gaat naar je eigen skigebied en je mag je eerste eigen les gaan geven.  

Toen ik voor het eerst boven op de berg stond kregen we eerst uitleg over hoe alles eruit zou zien en wat er van ons verwacht werd. De volgende dag was het dan zo ver: de allereerste skileraren bespreking. Ik kreeg te horen dat ik mijn eerste eigen groepje kreeg, ik raakte toch wel een beetje in de stress. Ik kreeg ineens de verantwoordelijkheid over een groep kinderen die ik allemaal veilig van de berg af moest zien te loodsen en ze moesten ook nog eens dingen leren. En of het niet lastig genoeg was zaten en ook nog Russische en Slowaakse kinderen in mijn groep. Gelukkig bleek het achteraf een stuk minder lastig te zijn dan ik had gedacht. Door alles wat ik bij de Anwärter geleerd heb toe te passen en door te communiceren met handen en voeten (en af en toe toch ook wel google translate erbij pakken) ontstond er vanzelf een les. Zo vlogen de eerste 2 uur om en was het alweer pauze. Ik heb in de pauze aan andere leraren nog tips gevraagd en gevraagd of ze leuke oefeningen kenden, zodat ik niet doorlopend hetzelfde zou doen. Na de pauze waren er nog 2 uur te gaan, we zijn de Funty piste (en speciale kinderpiste in mijn gebied) afgegaan en hebben nog een aantal oefeningen gedaan en toen was de lesdag alweer klaar. Alle kinderen zijn met hun ouders meegegaan en ik kon nog met de andere leraren de dag afsluiten door nog een paar rondjes zelf te skiën.  

Maak je vooral geen zorgen over je eerste dag, het komt allemaal goed. Alle andere leraren hebben ook ooit in jouw positie gestaan en zullen je zeker willen helpen. 

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben! Ik wens jullie allemaal heel veel succes met het behalen van jullie Anwärter en vergeet vooral niet te genieten van jullie avontuur in Oostenrijk, want naast de stress die erbij kwam kijken is het ook een enorm leuke tijd die jullie te wachten staat.


 

 

 

 

Liebe Grüße

Nynke

Misschien ook wel interessant...

Verbeteren van je skitechniek met Snowplaza!
Chevron right

Tips & tricks

Lesgeven

Als je begint aan de Anwärter opleiding tot skileraar begin je weer helema...

Check Chevron right
Welke periode kan ik aan de slag als skileraar?
Chevron right

FAQ

Sommige kiezen ervoor om een tussenjaar te nemen en het hele seizoen les te...

Check Chevron right
Verliefd geworden op het dorpje Grossarl
Chevron right

Blog

Skigebieden

Skilerares Merel heeft een seizoen in het Oostenrijks dorpje Grossarl gewer...

Check Chevron right
Met welke leeftijd kan ik deelnemen aan de skilerarenopleiding?
Chevron right

FAQ

Voor velen is dit vanaf jongs af aan al een droom, het dragen van een skile...

Check Chevron right

Waar kun je werken?

Ben jij er klaar voor? Wij wel!

Wil je nog
iets van
ons weten?

Wij zijn er voor je om je te helpen met jouw specifieke vragen! Stuur ons dan een berichtje.

Je kan ook nog kijken bij de meest gestelde vragen (FAQ) op de pagina News & Tips.