Verbeteren van je skitechniek met Snowplaza!

Tips & tricks

Lesgeven

Van ploeg naar parallel skiën  

Van ploeg naar parallel skiën is een techniek die belangrijk is om te beheersen, maar hoe doe je dat nou op de goede manier? Natuurlijk beginnen we met de basis, namelijk; de pizzapunt! Je gaat staan in de pizzapunt met gestrekt enkels en knieën, waarna je je enkels en knie buigt. Dit doe je terwijl je bovenlichaam boven je dalbeen hangt en wanneer het grootste deel van je gewicht boven je dalski is, draai je je bergski naar je dalski terwijl je ervoor zorgt dat je ski over de sneeuw glijdt. Zodra je ski's parallel zijn, maak je de bocht netjes af door je enkels en knieën gebogen te houden. Om aan de volgende bocht te beginnen, kom je omhoog en naar voren en vorm je opnieuw een pizzapunt. Klinkt misschien niet heel moeilijk voor de ervaren skiër, maar als skileraar moet je dit goed kunnen voordoen zodat je leerlingen het ook begrijpen. Belangrijk om te oefenen dus!

Hoe kom je goed van een steile piste? 

Het kan gebeuren dat je boven aan de piste staat en dan toch denkt, deze is wel stijl.. Of je bent skileraar en je moet je leerlingen uitleggen hoe je het best van de steile piste af kan. Wij hebben de tips zodat jezelf comfortabel de piste af kan en het je leerlingen goed kan uitleggen! De eerste en belangrijkste tip: houd altijd je ski's aan en vermijd zittend afdalen. Veiligheid staat voorop dus deze moet je zeker niet vergeten! Comfortabel genoeg om bochten te maken op de steile piste? Zorg dat je je bochten goed afmaakt om je snelheid te verminderen. Beweeg je knieën en enkels richting de berg om goed te kanten en grip te behouden op steile pistes. Door deze technieken toe te passen, behoud je voldoende druk op je dalbeen en controle over je ski's. En als laatste, leun niet achterover op je ski's, maar blijf juist naar voren leunen om controle te behouden. Gebruik je skistokken strategisch, zet ze wat verder naar beneden om je bovenlichaam naar beneden te sturen en de bocht goed te maken.

Hoe laat je jouw korte bochten er vlekkeloos uitzien 

Goed en soepel korte bochten skiën ziet er makkelijker uit dan dat het is. Deze techniek is belangrijk om te kunnen voor de opleiding, dit is namelijk een van de examenonderdelen. Wij geven je twee oefeningen die je kunt doen om je korte bochten te verbeteren. De eerste oefening is het separeren van je bovenlichaam ten opzichte van je onderlichaam, dit doe je door gebruik te maken van stokken onder je armen. Plaats de uiteinden van de stokken naar het dal, en schuif de punten van de ski's heen en weer over de piste zonder de ski's op hun kant te zetten. De tweede oefening is het kanten van de ski’s. Deze oefening doe je op een steilere piste, hier ga je in een basis skipositie staan waarna je je bovenlichaam richting het dal draait. Zorg dat je je enkels en knieën goed in de berg rolt en laat je vervolgens enkele meters naar beneden glijden. Dan kom je langzaam tot stilstand door je bovenlichaam richting het dal te brengen. Met deze oefeningen word jij een expert in korte bochten!

De beste tips voor jouw skitechniek! 

Onze skileraren hebben de beste tips gegeven, zodat je als een pro de berg af kan skiën. Wij denken dat dat helemaal moet lukken met deze tips, nog niet overtuigd? Kijk dan de video’s van Snowplaza die hieronder staan en jij bent helemaal voorbereid!


Tip 1: Op je dalski leunen


Door je gewicht op je dalski te verplaatsen, kun je beter sturen, kanten en draaien en heb je meer controle tijdens het skiën.


Tip 2: Centraal op de ski en scheendruk


Je hoort vaak zeggen dat je naar voren moet leunen tijdens het skiën. Het ligt iets gecompliceerder dan dat: het is belangrijk dat je centraal op je ski's staat en je gewicht op je bal van je voet hebt, maar daarnaast ook je schenen tegen de voorkant van je ski voelt.


Tip 3: Stabiel bovenlichaam


Tijdens het skiën is het belangrijk dat je je bovenlijf zo stabiel en rustig mogelijk houdt. Span hiervoor je buik-en rugspieren aan en eventueel ook je billen, en houd je bovenlichaam te allen tijde iets dalgericht.

Bekijk hier alle video's over het verbeteren van jouw skitechniek!  

https://youtube.com/playlist?list=PLeCJwLx07ea0yVMfkrrySkVhNCb-M4NqZ&si=xmRdHXRsWSeJ-t_X

Misschien ook wel interessant...

Welke periode kan ik aan de slag als skileraar?
Chevron right

FAQ

Sommige kiezen ervoor om een tussenjaar te nemen en het hele seizoen les te...

Check Chevron right
Verliefd geworden op het dorpje Grossarl
Chevron right

Blog

Skigebieden

Skilerares Merel heeft een seizoen in het Oostenrijks dorpje Grossarl gewer...

Check Chevron right
Met welke leeftijd kan ik deelnemen aan de skilerarenopleiding?
Chevron right

FAQ

Voor velen is dit vanaf jongs af aan al een droom, het dragen van een skile...

Check Chevron right
Welk vervoer is inbegrepen tijdens de opleiding?
Chevron right

FAQ

Bij het plannen van je opleiding tot skileraar en je werk bij een skischool...

Check Chevron right

Waar kun je werken?

Ben jij er klaar voor? Wij wel!

Wil je nog
iets van
ons weten?

Wij zijn er voor je om je te helpen met jouw specifieke vragen! Stuur ons dan een berichtje.

Je kan ook nog kijken bij de meest gestelde vragen (FAQ) op de pagina News & Tips.