St. Anton vs. Westendorf

Blog

Skigebieden

Wat is het verschil? 

Het is ondertussen alweer een hele tijd geleden; de eerste keer skiles geven. Samen met mijn twee beste vriendinnen vertrokken wij op jonge leeftijd naar Westendorf, om daar twee weken les te gaan geven met kerst. Westendorf is een relatief klein dorpje, gelegen in het skigebied SkiWelt, wat bestaat uit 288 km pisteplezier.  Van jongs af aan ga ik hier zelf altijd op vakantie, waardoor ik het gebied goed ken. Met name omdat dit de eerste keer lesgeven was, vond ik dit een fijn gevoel.

Ook ben ik afgelopen jaar naar Sankt Anton afgereisd, om hier les te gaan geven. Dit is een ontzettend groot gebied, bestaande uit 305 km pisteplezier. Zelf was ik nog nooit in Sankt Anton geweest. Ik was erg benieuwd naar het gebied, met name na alle goede verhalen hierover.

Zoals in de omschrijving al valt te lezen, verschillen de gebieden enorm van elkaar. Maar wat zijn nu de grootste en opvallendste verschillen hierbinnen?

Werken in de skischool 

Om te beginnen zit er al een groot verschil in het type skischool. Binnen Sankt Anton heb je drie skischolen, waarbij Skischule Arlberg veruit de grootste en bekendste skischool is. Overal in het gebied zie je de blauw met gele pakken van deze skischool voorbij komen. Buiten dat het de grootste skischool in het gebied is, is Skischule Arlberg ook een van de grootste skischolen van Oostenrijk met jaarlijks bijna 300 skileraren.
In Westendorf zijn ook drie skischolen. The Reds, waar ik gewerkt heb, was van oorsprong de grootste skischool van het dorp. Jaarlijks werken er voor The Reds ongeveer 75 leraren.

Logischerwijs zie je deze verschillen in het aantal leraren ook terug in de skischool. In Westendorf is het erg persoonlijk. Hans, de eigenaar, kent zo goed als iedereen bij zijn/haar naam. Hierdoor voel je jezelf welkom en voelt het erg vertrouwd. Ook wanneer je later nog terugkomt weet hij je te herkennen.
In Sankt Anton is dit met 300 leraren natuurlijk een stuk lastiger. Je krijgt hier op basis van de groepen die je gaat lesgeven (kinderen, volwassenen of privé) een supervisor aangewezen. Dit is jouw aanspreekpunt en degene die je de gehele tijd ziet. Ik zelf heb hier maar één week lesgegeven, maar heb binnen deze tijd de eigenaar van de skischool niet gezien.

Het skigebied & de mogelijkheden 

Naast het persoonlijke contact is een ander verschil ‘de mogelijkheden in het skigebied’. Het voordeel van de Reds in Westendorf is dat zij gebruik mogen maken van de oefenweide. Dit is een blauwe piste met een kinderland, wat geweldig is voor beginners. Nadat iemand verder kan dan de oefenweide, zijn de opties wat beperkter. Zo is het eerste stuk van de dal afdaling altijd rood, wat het niet voor iedereen mogelijk maakt om deze te nemen.

In Sankt Anton zijn de opties wat ruimer. Je hebt binnen de skischool al drie plekken waar je kunt werken; Centrale, St. Christoff en Nasserein. Ikzelf ben met kinderen op Centrale begonnen, waar je een klein en overzichtelijk kinderland hebt. Wanneer je kinderen bochten kunnen maken, is het tijd voor de volgende stap. Je vertrekt met een treintje ‘HopplExpress’ richting Nasserein. Hier heb je ontzettend veel lopende banden van verschillende niveaus alleen al in het dal, waar je dus steeds je groepje uit kunt blijven dagen. Ook is er als je met de gondel naar boven gaat, een speciale kinderroute gemaakt als dal afdaling. Op deze route staan pistenregels, borden en veel dieren die de kinderen kunnen spotten. Een echte aanrader!

Waar te overnachten?  

Het laatste opvallende verschil was het lerarenhuis. Dit is niet zozeer afhankelijk van de grootte van de skischool, maar de beide huizen verschillen wel van elkaar. In Sankt Anton sliep ik samen met één ander kamergenootje op de kamer. Onze kamer was ook echt ons plekje, doordat zich er alles in bevond. Een keukentje, badkamer en bedden waren allemaal aanwezig. Het fijnste hiervan vond ik dat we maar met zijn tweeën een douche/wc hoefde te delen. Het nadeel was, doordat we onze eigen keuken hadden, was er ook geen gezamenlijke ruimte. De locatie van het lerarenhuis was echter wel ideaal! Het was tegenover de bushalte, die je in de ochtend naar het dal bracht onderaan de piste. Daarbij had je ook de luxe om, als er genoeg sneeuw lag, een paar haltes eerder uit te stappen en zo naar de skischool te skiën. Een heerlijk begin van de ochtend!

In Westendorf zijn er diverse lerarenhuizen, maar is het juist de locatie van het grootste huis dat wat minder is. Het lerarenhuis ligt buiten het dorp, waardoor je altijd een flink stuk moet lopen of met de bus/taxi moet gaan. Dit is overdag met de bus nog niet zo’n probleem, maar als je een avondje opstap wilde werd dit al lastiger. Het huis zelf was wel prettig. Je sliep samen met één kamergenootje op de kamer. In dit huis is wel een gezamenlijke ruimte, waar ook regelmatig samen werd gekookt, feestjes werden gegeven of andere activiteiten werden ondernomen. Hierdoor zie je je medecollega’s ook regelmatig. Dit zorgt voor een gezellige, hechte groep!

Kortom, zitten er wel degelijk verschillen in de twee gebieden waar ik les heb gegeven. Dit had ik van te voren ook zeker verwacht, aangezien het twee totaal verschillende gebieden zijn. Ondanks de verschillen (positief of minder positief), heb ik tijdens al deze weken lesgeven een ongelofelijk leuke tijd gehad! Skileraar zijn, is en blijft iets ontzettend gaafs! Je leert in deze tijd zo veel over jezelf, over anderen, maar ook ontzettend veel nieuwe, leuke mensen kennen. Ik zou het iedereen aanraden.

Daarbij zou ik wel adviseren om van te voren goed te kijken naar wat jou persoonlijk ligt. Ga je voor de wat kleinere, maar persoonlijke skischool, of kies je toch voor een groter team, met daarbij weer meer/andere mogelijkheden. En hoewel dit belangrijk is om mee te nemen in je keuzes, bedenk vooral; waar je ook heen gaat het lesgeven is overal fantastisch om mee te maken!! ?

Femke Leusink, Skilerares

 

Wil je ook skileraar/skilerares worden?

Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie; info@snowlife.nl / 073-8795796.

Misschien ook wel interessant...

Met welke leeftijd kan ik deelnemen aan de skilerarenopleiding?
Chevron right

FAQ

Voor velen is dit vanaf jongs af aan al een droom, het dragen van een skile...

Check Chevron right
FAQ: Welk vervoer is inbegrepen tijdens de opleiding?
Chevron right

FAQ

Bij het plannen van je opleiding tot skileraar en je werk bij een skischool...

Check Chevron right
Een studiebreak in de bergen
Chevron right

Blog

Reiservaringen

Skilerares Guusje verteld over haar ervaringen tijdens haar skiseizoen in S...

Check Chevron right
FAQ: Wat houden de 3-4-5 weken opleidingen in?
Chevron right

FAQ

Sinds kort bieden wij de 3, 4 en 5 weekse opleidingen aan. Tijdens deze opl...

Check Chevron right

Waar kun je werken?

Ben jij er klaar voor? Wij wel!

Wil je nog
iets van
ons weten?

Wij zijn er voor je om je te helpen met jouw specifieke vragen! Stuur ons dan een berichtje.

Je kan ook nog kijken bij de meest gestelde vragen (FAQ) op de pagina News & Tips.