Als kindercoach aan de slag in Serfaus

Blog

Reiservaringen

Hoe het allemaal begon 

Daar stond ik dan. Het was 02.00 uur ’s nachts en in mijn handen droeg ik zowel mijn skimateriaal als een flinke reiskoffer. Met zenuwen stapte ik in de auto bij een jongen die ik via Snowlife had leren kennen. Voorafgaand aan mijn avontuur als kindercoach in Serfaus, had ik de cursusdag van Snowlife bijgewoond en had ik het een en ander aan informatie met mijn aanstaande collega’s uitgewisseld via een whatsappgroep die Snowlife aangemaakt had. Doordat ik via Snowlife aan een plek binnen de skischool van Serfaus was gekomen, voelde ik me goed voorbereid. Desalniettemin had ik twijfels, is dit wel echt iets voor mij?

Twijfel weggenomen
Als kind ging ik vaker niet dan wel op wintersport en de laatste keer was alweer een aantal jaren geleden. Ik kon dus niet zeggen dat ik veel ervaring had op de ski’s. Wel wist ik dat ik het heerlijk vond om buiten en in beweging te zijn, en goed met kinderen overweg kon. Het was daarmee weloverwogen keuze geweest om na mijn studie een seizoen als kindercoach aan de slag te gaan, maar toen ik op 13 december 2019 de auto in stapte sloeg de twijfel toch toe. Al snel bleek deze twijfel voor niets te zijn geweest want de skischool wees mij een nette kamer toe, er was meteen een klik met mijn kamergenoot en ik werd goed ingewerkt in de dagen na mijn aankomst.

Een thuis
Na drie weken, waarin je leert hoe het allemaal reilt en zeilt binnen de skischool en je zowel de chef als je collega’s beter leert kennen, voelt het al als thuis! Ik genoot van het ritme van de dagen: je staat op, maakt je klaar en je stapt in de gondel naar boven. Onderweg werden de laatste roddels besproken en werd er altijd gelachen. Eenmaal boven begon je werkdag die bestond uit twee uur lesgeven, de middagpauze, en daarna weer twee uur lesgeven. Na 15.30 uur was je klaar en kon je nog een klein uurtje zelf skiën om vervolgens met je rode pak de après-ski in te rollen.

Kindercoach werkzaamheden
Als kindercoach ben je verantwoordelijk voor de allerkleinste kinderen. Spelenderwijs leer je de kinderen glijden, remmen en de eerste bochten maken. Plezier staat hierbij hoog in het vaandel. Aan het begin van de lesweek is het soms een hele uitdaging: kinderen kunnen verdrietig zijn omdat ze hun ouders niet zien of omdat ze het spannend vinden om op ski’s te staan. Aan jou de taak om middels veel geduld, creativiteit en flexibiliteit ervoor te zorgen dat de kinderen aan het eind van de lesweek lachend aan hun ouders kunnen laten zien wat ze geleerd hebben. De blije en opgewonden gezichten van je kinderen, als je voor het eerst met hen een ‘echte piste’ afgaat, geeft veel voldoening.

Highlights
Ik kijk terug op fantastische periode als kindercoach. Om een aantal highlights te noemen:

1. Progressie zien
Als kindercoach krijg je vaak kinderen die nog nooit eerder op ski’s hebben gestaan. Desondanks leren kinderen over het algemeen de basistechnieken van het skiën snel. Het is een fantastisch gevoel om je groep vooruit te zien gaan en het skiën langzaam onder de knie te zien krijgen. Het enthousiasme tijdens het ‘Rennen’ (de wedstrijd) op de laatste dag van de lesweek voelt dan als kers op de taart.

2. Afwisseling in de groepen en taken
Op de kinderschneealm is veel afwisseling. De ene week krijg je jongste groep kinderen en de andere week krijg je de oudsten. Ook kan het voorkomen dat je gevraagd wordt om de animatie te assisteren of de ‘entdeckers’ (de groep met 2-jarigen die te jong zijn om te skiën) te begeleiden. Geen dag is dus hetzelfde!

3. Uitdaging met Duitse taal
Het is leuk om te zien dat je vooruitgang boekt met het spreken en begrijpen van de Duitse taal. In het begin kan dat soms best eng zijn om contact te leggen met je kinderen en hun ouders of je chef. Tijdens je werk leer je snel en zul je zien dat het je steeds minder moeite kost.

4. Vrienden maken
Een periode in het buitenland is de perfecte mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen en vrienden te maken. Ik heb aan mijn periode in Serfaus, waar vooral veel Nederlandse skileraren zijn, veel vriendschappen overgehouden.

5. Vrije zaterdagen
Ha! Het is weer zaterdag! De enige vrije dag van de week en daar genoten we dan ook extra van. De hele dag skiën of uitgebreid lunchen op de piste in de zon, het maakte niet uit wat je deed, het was altijd een feest.

6. Elke dag genieten van het mooie uitzicht
Wakker worden met de bergen op de achtergrond, dat is iets dat nooit verveelt en je extra energie geeft voor de dag!

Al met al, kijk ik terug op een mooie ervaring. Mijn dank gaat speciaal uit naar Snowlife. Snowlife weet voor alle (aanstaande) skileraren en kindercoaches een fijn aanspreekpunt te vormen waarop je altijd kunt terugvallen. Zij gaven me een extra zetje in de rug om toch de stap te wagen. Snowlife bedankt en Serfaus tot volgend jaar!

Liefs,
Kindercoach Maud

Misschien ook wel interessant...

Spreek ik de taal voldoende ná Duitse les?
Chevron right

FAQ

Een vraag die we regelmatig krijgen gaat over de Duitse taal. Je moet een g...

Check Chevron right
Van je ski-leerlingen moet je het hebben
Chevron right

Blog

Lesgeven

Tijdens je seizoen als skileraar geef je skiles aan veel verschillende kind...

Check Chevron right
Interview met deelnemer Wim, 73 jaar!
Chevron right

Interviews

Wim, 73 jaar, deed mee aan de Anwärter opleiding tijdens de meivakantie. H...

Check Chevron right
Hoe werkt ons aanmeldproces?
Chevron right

FAQ

Van aanmelden tot een skischool regelen, hoe helpen wij jou hierbij? Je ka...

Check Chevron right

Waar kun je werken?

Ben jij er klaar voor? Wij wel!

Wil je nog
iets van
ons weten?

Wij zijn er voor je om je te helpen met jouw specifieke vragen! Stuur ons dan een berichtje.

Je kan ook nog kijken bij de meest gestelde vragen (FAQ) op de pagina News & Tips.