Een studiebreak in de bergen

Blog

Reiservaringen

Studeren of een tussenjaar? 

Veel scholieren staan na de middelbare school voor een zeer uitdagende keuze; (wat) ga ik studeren? of neem ik een tussenjaar? en wat ga ik in dit jaar allemaal doen? In 2020 stond ik ook voor deze keuze. Als kind droomde ik al over de wereld ontdekken. Ik had ook al sinds jongs af aan het idee dat ik skileraar wilde worden. Toch koos ik, mede door de beperkte mogelijkheden door COVID-19, voor het volgen van een studie. Ik vertrok als 18 jarig meisje naar Utrecht, maar mijn droom om er op uit te gaan zat er diep van binnen nog steeds.

 

Een half jaar vrijheid  

De eerste studie die ik koos bleek toch niet helemaal bij me te passen. Met frisse motivatie en ambitie zorgde ik ervoor dat ik de eerste twee jaar hard aan de slag ging. Ik ronde mijn vakken succesvol af en ondanks dat ik mijn bachelor diploma nog niet in de pocket had, besloot ik voor een half jaar te stoppen met studeren. Ik nam een half jaar vrij om te doen en laten wat ik wilde!

 

Alleen. nog. maar. leuker 

Het hebben van een tussenjaar is enorm goed voor je ontwikkeling. Je leert nieuwe vaardigheden, daagt jezelf uit, verbreedt je horizon. Daarnaast biedt de periode dat je even niet studeert veel perspectief. Ik studeerde voornamelijk met het doel om een mooi diploma te behalen. Uiteraard is dit heel belangrijk en ben ik bevoorrecht dat ik de kansen heb om een Universitaire studie te doen, maar het opdoen van ervaringen zijn naar mijn mening nog veel belangrijker.


Ik ontmoette ontzettend veel verschillende mensen in Oostenrijk. Iedereen had zijn eigen doelen in het leven, maar een ding hadden we gemeen. Onze passie voor skiën. Tijdens de Anwärter opleiding, die ik via Snowlife in Kitzbühel volgde, merkte ik voor het eerst hoe leuk het is om een passie te delen met anderen. Ik kan me nog herinneren dat ik een van de begeleiders van de week vroeg; “Is een seizoen lesgeven nog leuker dan de opleiding?”. Nu kan ik je vertellen, het werd alleen. nog. maar. leuker.

Op naar Serfaus 

Met een groepje nieuwe vrienden die ik in Kitzbühel had ontmoet, vertrok ik naar Serfaus. Ik kwam hier te wonen in een groot huis met 42 Nederlandse skileraren. Dolle boel dus. We stonden elke ochtend samen op, namen de eerste gondel naar boven, gaven de hele dag les, en sloten de dag af in de Patschi, waar we elke dag uit gingen. Binnen een korte tijd werden we een super hechte groep.

Traantjes van verdriet naar traantjes van geluk  

Ondanks dat dit ontzettend leuk was, was het op zijn tijd ook zwaar. Mijn eerste week stond ik in mijn eentje met een groepje 3-4 jarige kindjes die niet stopten met huilen (lees: krijsen) en wiens ski’s ik om die reden soms een hele dag niet aan kreeg. Ik heb echt wel een aantal keer een traantje gelaten en gedacht; waarom doe ik dit? Ik moet studeren, ik moet mijn bachelor halen, ik verspil al mijn kansen, ik moet terug! Ik had tenslotte nog niks afgerond.

Maar dan keek ik om me heen naar de prachtige bergen en pistes in Serfaus, mijn nieuwe vrienden en de ervaringen die ik aan het beleven was. De traantjes van verdriet vervingen zich op een brakke ochtend in de stoeltjeslift vaak genoeg voor traantjes van geluk.

Onvergetelijke tijd 

Als skileraar in Serfaus heb ik een onvergetelijke tijd gehad die mij en mijn toekomstplannen heeft beïnvloed. Naast ontzettend veel nieuwe vrienden, feestjes en vermaak, leerde ik veel over mijzelf en wat ik in de toekomst wil bereiken. Ik raad het echt iedereen aan om een tussenjaar te nemen tijdens of na je bachelor. Je bent nooit te oud. Juist het feit dat je al hebt geproefd van het studentenleven, studie- en cv-druk en je al iets beter weet wat je wil in je leven zorgt ervoor dat je alles uit de tijd kan halen dat je in de bergen bent. Je leert je sterke- en zwakke punten kennen, hoe je reageert in verschillende situaties en daarnaast geniet je extra van de vrijheid die een half jaartje in het buitenland je biedt.

En nu? 

Inmiddels ben ik weer aan het studeren. Hoe dat gaat? Super goed. Ik heb super veel motivatie om mijn studie af te ronden, en daarna te doen wat ik ook wil! Want dat is denk ik wel de belangrijkste les die ik in Oostenrijk heb geleerd: Als je je passie volgt, vind je de juiste mensen, plekken en kansen en valt alles uiteindelijk op zijn plek.

De winterkriebels gekregen? 

Interesse gekregen na het lezen van de ervaringen van Guusje? Dat snappen wij goed, een seizoen in Oostenrijk is onvergetelijk.

Voor meer informatie kun je altijd contact met ons op nemen, daarbij bieden wij ook regelmatig infosessies aan waar je al je vragen kunt stellen. Hopelijk horen we snel wat van je!

Misschien ook wel interessant...

Met welke leeftijd kan ik deelnemen aan de skilerarenopleiding?
Chevron right

FAQ

Voor velen is dit vanaf jongs af aan al een droom, het dragen van een skile...

Check Chevron right
FAQ: Welk vervoer is inbegrepen tijdens de opleiding?
Chevron right

FAQ

Bij het plannen van je opleiding tot skileraar en je werk bij een skischool...

Check Chevron right
FAQ: Wat houden de 3-4-5 weken opleidingen in?
Chevron right

FAQ

Sinds kort bieden wij de 3, 4 en 5 weekse opleidingen aan. Tijdens deze opl...

Check Chevron right
Solliciteren St. Anton, H'glemm, Sölden, Gerlos
Chevron right

FAQ

Heb jij jezelf aangemeld voor een skileraren opleiding van het komende seiz...

Check Chevron right

Waar kun je werken?

Ben jij er klaar voor? Wij wel!

Wil je nog
iets van
ons weten?

Wij zijn er voor je om je te helpen met jouw specifieke vragen! Stuur ons dan een berichtje.

Je kan ook nog kijken bij de meest gestelde vragen (FAQ) op de pagina News & Tips.