Verliefd geworden op het dorpje Grossarl

Blog

Skigebieden

‘Welk gebied geef jij ski les?’ 

De vraag die mij altijd gesteld wordt. Ik vertel dan altijd: in Grossarl bij Skischule Lackner. Helaas kent bijna niemand dit mooie dorpje. Het is klein en gezellig. Na vier maanden skilessen geven in Grossarl, ben ik helemaal verliefd op deze plek.

Bij de skischool werd ik binnen de kortste keren supergoed bevriend met iedereen. Logisch. We wonen samen, feesten samen, werken samen en skiën samen. Eigenlijk doen we alles samen. Dat vind ik zo fijn aan een klein gebied, je bent eigenlijk met zijn allen een kleine familie.

‘Maar mis je de grote après ski niet?’ 

Is de tweede vraag waar ik les geef. Dan kan ik maar één ding antwoorden en dat is dat er zelfs in Grossarl genoeg tijd wordt besteed aan een biertje drinken na het lesgeven. Na werk een drankje op de berg, bij een van de skileraarshuizen of bij de plaatselijke bar in het dorp. Er is meer te doen dan je denkt! En op de meeste ‘vrije’ zaterdagen? Dan gaan we vaak met de hele groep naar een ander gebied om een feestje te vieren. Wagrain, Alpendorf, Flachau? Overal ben ik wel geweest de afgelopen maanden. Je gaat zelfs mensen van andere gebieden herkennen. En soms kom je nog eens iemand van je Snowlife-opleiding tegen.

Natuurlijk moet je elke ochtend weer fris en fruitig zijn, want skileraar zijn brengt wel een verantwoordelijkheid met zich mee. In de hoogseizoenen word er hard gewerkt en worden er lange werkdagen gemaakt, met weinig pauze. Dat is even doorbijten en hier moet je dus soms ook weer even van bijkomen. Wel is het in  januari en maart veel minder druk in Grossarl, waardoor er veel meer vrije tijd is. Dus zelf skiën of juist een dag niksen kan dan goed!

 

‘Wat is dan de leukste herinnering van skilerares zijn?’ 

Op deze vraag heb ik heel veel antwoorden, zo heeft elke week weer een nieuwe mooie herinnering met zich meegebracht. Maar als ik terugdenk aan de kerstperiode, kan ik niet wachten om dit weer te beleven. Een erg drukke, maar leuke periode is dit. In de kerstweken is het veel feest! Naast alle seizoensleraren, komen in deze weken ook leraren van voorgaande seizoenen terug. Dit maakt de groep wat groter en de feestjes nog leuker! Het is gezellige drukte deze weken, ook met lesgeven en 's avonds in de plaatselijke bar. Maar naast feesten moet er ook gewerkt worden! 's Ochtends vroeg lopen alle skileraren naar de skischool, voor weer een nieuwe dag skilessen geven.

‘Guten Morgen, Willkommen’ klinkt onze baas door de gangen wanneer we de skischool binnenstappen. Iedereen in de ruimte wacht met volle hoop weer op een leuke les deze week. Bijvoorbeeld ‘lieve’ kleine kindjes of juist privélessen aan volwassenen. Zo vindt iedereen wel weer iets anders leuk. Na de bespreking nog even snel een ontbijt halen bij de plaatselijke supermarkt, voor we met zijn allen de gondel instappen.

Nadat we nog snel een rondje hebben geskied, staan we weer bovenaan de gondel klaar op de verzamelplek. Langzaamaan komen alle kinderen en ouders aangelopen met de ski’s in de hand. De eerste dag van zo’n drukke week is altijd even chaos… Maar wanneer de groepjes gemaakt zijn, kan de pret beginnen. Ik had in de kerstweek bijvoorbeeld een iets ouder kindergroepje, waarvan de kinderen allemaal best makkelijk een rode piste af konden. Dat is dus een ochtend besteden aan leuke oefeningetjes om beter parallel te leren skiën. Bijvoorbeeld een sprong na de bocht, in de bocht of vlak voor de bocht. De kids waren superenthousiast en konden het ook supergoed!

Met enthousiasme gaat de tijd snel en is het zo een keer lunchtijd. Tijd voor Mittagsbetreuung met de kids. Een lekkere schnitzel met friet op het menu. Blijer kon je ze niet krijgen en mij ook niet. Na het eten konden ze nog even spelen en dan toch weer het skipak aan om weer van de pistes te gaan! Omdat de kinderen vanochtend al zoveel oefeningen hebben gedaan, besteed ik het merendeel van de middag maar in het funpark. Sprongetjes maken en door een tunnel skiën blijven ze toch het leukst vinden. En met lol is het zo een keer 15:45 ’s middags en staan alle leraren met hun klasjes weer op de verzamelplek.

Nadat alle kids zijn opgehaald en alle leraren vrij zijn, gaan we gezamenlijk de Schirmm in om de dag af te sluiten. Hierna met zijn allen naar beneden skiën, want er staat een kerstdiner op de planning. Met alle leraren koken en gezamenlijk een leuke kerst beleven.

Zo zijn de kerstweken eigenlijk elke dag. Vol gezelligheid en drukte. Veel leuke en grote kindergroepjes en na afloop met alle skileraren een biertje op de berg, een avond rodelen, een avond kerstdiner, een dag Gipfelsessions in Wagrain of oud en nieuw vieren in het skileraarshuis. Het is in deze weken altijd gezellige drukte en feest!

Grossarl is onwijs leuk 

Wat ik eigenlijk probeer duidelijk te maken is dat het ook in de kleinere gebieden onwijs leuk kan zijn! Je bent met alle skileraren een kleine familie en beleefd op die manier de leukste dingen met elkaar.

 

Liebe Grüße

Merel

Ook naar Grossarl? 

Na het lezen van de ervaringen van Merel kunnen wij in ieder geval niet wachten om Grossarl weer te bezoeken. Klinkt dit als wat voor jou? Neem contact met ons op en beleef net zo een leuke winter als Merel!

Misschien ook wel interessant...

Verbeteren van je skitechniek met Snowplaza!
Chevron right

Tips & tricks

Lesgeven

Als je begint aan de Anwärter opleiding tot skileraar begin je weer helema...

Check Chevron right
Welke periode kan ik aan de slag als skileraar?
Chevron right

FAQ

Sommige kiezen ervoor om een tussenjaar te nemen en het hele seizoen les te...

Check Chevron right
Met welke leeftijd kan ik deelnemen aan de skilerarenopleiding?
Chevron right

FAQ

Voor velen is dit vanaf jongs af aan al een droom, het dragen van een skile...

Check Chevron right
Welk vervoer is inbegrepen tijdens de opleiding?
Chevron right

FAQ

Bij het plannen van je opleiding tot skileraar en je werk bij een skischool...

Check Chevron right

Waar kun je werken?

Ben jij er klaar voor? Wij wel!

Wil je nog
iets van
ons weten?

Wij zijn er voor je om je te helpen met jouw specifieke vragen! Stuur ons dan een berichtje.

Je kan ook nog kijken bij de meest gestelde vragen (FAQ) op de pagina News & Tips.